SAMEN OP WEG NAAR DUURZAAM REIZEN

Het beperken van onze impact op het milieu is een zorg voor ons allemaal. Air France onderneemt acties om u te helpen beter en duurzamer te reizen dankzij verminderde en gecompenseerde CO2-uitstoot, milieuvriendelijke producten en diensten, en een beter afvalbeheer.

CO2-UITSTOOT VERMINDEREN EN COMPENSEREN

We nemen maatregelen om onze CO2-uitstoot tegen 2030 met 50% per passagier / km te verminderen (vergeleken met 2005), voor een brandstofverbruik per passagier van minder dan 3 liter per 100 km.

Hoe?
  • Door onze vloot te moderniseren met de nieuwste generatie vliegtuigen die tot 25% minder brandstof verbruiken
  • Door het gewicht aan boord van onze vliegtuigen te verminderen (lichtere materialen en accessoires, digitale pers)
  • Door het bevorderen van eco-piloting tijdens alle fasen van de vlucht, evenals tijdens het taxiën, en door vluchtplannen te optimaliseren
 
We compenseren 100% van de CO2-uitstoot van onze vluchten binnen Frankrijk door deel te nemen aan projecten ten voordele van herbebossing, behoud van biodiversiteit en energietransitie, in samenwerking met onze partner EcoAct. Deze projecten zijn gecertificeerd volgens de strengste internationale normen.

Dagelijks zijn meer dan 450 vluchten en 57.000 passagiers getroffen.

We ondersteunen 7 projecten wereldwijd en 2 projecten die in Frankrijk worden ontwikkeld, binnen het Low Carbon-raamwerk.

Wereldwijd:

- Marajó bosbeschermingsproject in Brazilië
- Floresta de Portel-preventieproject ter bestrijding van ontbossing in Brazilië
- Project voor de bescherming van de biodiversiteit van kardemombos in Cambodja- Jaguar-project voor de bescherming van het regenwoud en bedreigde soorten in de Peruaanse Amazone
- Kitalu-programma voor het planten van bomen, plattelandsontwikkeling en CO2-emissiebeheersing in Kenia- Hifadhi
- Livelihoods-project voor bosbehoud en economische ontwikkeling in Kenia
- Gandhi Wind Energy-project in India

In Frankrijk:


- Herbebossingsproject in Lerm-et-Musset, Gironde
- Onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma voor de uitvoering van mangroveplantages in de overzeese departementen en regio's
Vanaf het moment waarop u uw ticket koopt tot het moment waarop u incheckt, heeft u de mogelijkheid om bij te dragen aan een herbebossings- en menselijk ontwikkelingsproject in Frankrijk en de rest van de wereld door een bedrag naar keuze te doneren.

Er zijn al 120.000 bomen op 4 continenten geplant.

Meer over het Trip and Tree-programma


EEN MILIEUVRIENDELIJKE ERVARING AAN BOORD

We vervangen geleidelijk 210 miljoen plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik (bekers, borden, bestek, enz.) door alternatieven op basis van bio-technologie.

Er wordt elk jaar 1.300 ton minder single-use plastic verscheept.
Aan boord van onze vluchten naar Parijs worden plastic flessen, kartonnen verpakkingen van Tetra Pak, aluminium blikjes, glas, kranten en tijdschriften die in Frankrijk of Europa moeten gerecycleerd worden, door ons personeel gesorteerd.

Jaarlijks worden 7 miljoen plastic flessen, 3 miljoen kartonnen dozen en 6 miljoen blikken op onze vliegtuigen geladen, en meer en efficiënter gerecycleerd.


Om voedselverspilling te beperken, passen we onze diensten aan de evolutie van uw consumptiegewoonten en uw behoeften aan boord van de catering aan.

Maaltijden en snacks variëren afhankelijk van vluchtschema's (dag of nacht). Dankzij nieuwe online diensten kunt u ons informeren over uw maaltijdvoorkeuren tijdens uw reis.

ONTWIKKELING VAN INNOVATIEVE OPLOSSINGEN

Om ecologisch verantwoorde reizen aan haar passagiers en toekomstige generaties te kunnen bieden, is Air France betrokken bij onderzoeken en innovatieprojecten ter bevordering van duurzame luchtvaart, en dit vooral in samenwerking met de Solar Impulse Foundation. Dit houdt ook in dat we deelnemen aan de opkomst van de biobrandstofindustrie en dat onze vliegtuigen geleidelijk biobrandstof zullen gebruiken.

Vanaf 1 juni 2020 zullen Air France-vluchten met vertrek vanuit San Francisco International Airport op duurzame vliegtuigbrandstof worden uitgevoerd. Dit initiatief zal de uitstoot van meer dan 6.700 ton CO2 gedurende de gehele brandstoflevenscyclus voorkomen.
Air France draagt bij aan projecten die CO2 verminderen of opvangen, wat op zijn beurt een tegenwicht vormt voor de hoeveelheid uitgestoten broeikasgassen. Voor elke ton netto CO2 die door vluchten binnen Frankrijk wordt uitgestoten, verbindt Air France zich ertoe een „koolstofkrediet" te verwerven dat overeenkomt met één ton CO2 die door deze financiering op een andere plaats wordt opgevangen of vermeden. Koolstofcompensatie is een erkende praktijk, die wordt beheerst door internationale normen. De door Air France geselecteerde projecten zijn gecertificeerd door de strengste labels, waaronder: Gold StandardVerified Carbon Standard and The Climate, Community & Biodiversity (CCB) Standards.

Klimaatdeskundigen, in het bijzonder het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), steunen het principe dat de hoeveelheid CO2 die op één plaats wordt uitgestoten, kan worden gecompenseerd door programma's voor koolstofopvang, waaronder programma's voor bosbouw en energietransitie die elders in de wereld zijn ontwikkeld.
Cliquer pour replier le bloc
De proactieve koolstofcompensatie van vluchten binnen Frankrijk wordt beheerd door Air France, in samenwerking met EcoAct, en bestaat uit het financieren van projecten die CO2-credits uitgeven en die volgens de strengste normen gecertificeerd zijn.

De Trip and Tree-optie richt zich tot Air France-klanten die hun CO2-voetafdruk op alle soorten vluchten willen verkleinen. Het geeft hen de kans om een zelf gekozen bedrag aan een herbebossingsproject te schenken dat door wordt uitgevoerd door de vereniging “A Tree for You”. Elke klant kan het project kiezen dat hij wereldwijd wil ondersteunen en de voortgang ervan volgen. Deze optie is beschikbaar vanaf het moment dat het ticket wordt gekocht tot het moment van inchecken. Het wordt beschouwd als een donatie en biedt klanten met een fiscale verblijfsvergunning in Frankrijk de mogelijkheid om te genieten van een belastingverlaging.

Het is ook mogelijk om, zelfs zonder boeking op Air France, op elk moment een bijdrage te leveren aan het Trip and Tree-programma door rechtstreeks een donatie te doen op de Trip and Tree-website


Cliquer pour replier le bloc
Onze prioriteit is het verminderen van het gebruik van single-use plastic dat is afgeleid van petrochemische stoffen en dus niet-hernieuwbare fossiele brandstoffen gebruikt. Na het testen van verschillende alternatieven hebben we gekozen voor het gebruik van kartonnen bekers en houten bestek en roerders die zijn gecertificeerd door het FSC-label dat een verantwoord bosbeheer garandeert. Hierdoor vermindert het gebruik van meer dan 1300 ton plastic per jaar.

Bij het ontwerpen van onze producten uit bio-grondstoffen moesten we voldoen aan tal van normen met betrekking tot onze activiteit, waaronder: het garanderen van de voedselveiligheid van onze passagiers, het garanderen van de kwaliteit en duurzaamheid van deze producten tijdens het gebruik ervan en het respecteren van de beperkingen die verbonden zijn aan volume, gewicht en veiligheid aan boord van onze vluchten.
Cliquer pour replier le bloc
Vanaf 1 juni 2020 zullen Air France-vluchten met vertrek vanuit San Francisco met een mengsel van conventionele en duurzame brandstof uitgevoerd worden. Dit initiatief, dat meer dan 1.000 vluchten omvat, zal over een periode van 16 maanden plaatsvinden en zal de uitstoot van meer dan 6.700 ton CO2 over de volledige biobrandstoflevenscyclus voorkomen. 

Deze alternatieve brandstof, geproduceerd door World Energy en verdeeld door Shell, is gemaakt van gebruikte en gerecycleerde bakolie en dierlijke vetresten. De RSB-organisatie heeft zowel technische (ASTM) als duurzaamheidscertificeringen (RSB) toegekend, die ervoor zorgen dat deze voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnormen. Het concurreert niet rechtstreeks met de landbouwproductie en heeft geen invloed op de biodiversiteit. 

Momenteel is er in Frankrijk geen duurzame productie van biobrandstoffen.
Cliquer pour replier le bloc
In de meeste landen vereisen gezondheidsvoorschriften dat dienstverlenende bedrijven afval begraven of verbranden dat wordt verzameld bij aankomst van internationale vluchten. Deze regels zijn zeer streng, in het bijzonder voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong. 

Sinds oktober 2019 sorteren we selectief op onze vluchten naar Parijs, voor een eerste set artikelen: Plastic PET flessen, Tetra Pak kartonnen verpakkingen en blikjes, en glas. Deze materialen worden vervolgens naar recyclingkanalen in Frankrijk en Europa gestuurd.
Cliquer pour replier le bloc
return to top of page